SharePoint Frameworkin tuorein 1.7-versio toi vihdoin odotetun mahdollisuuden näyttää SharePoint Frameworkillä tehty sovellus Microsoft Teams -kanavan välilehdellä. Samalla tuli mahdolliseksi viedä Teams-välilehtisovellus SharePointin sovelluskatalogiin ja käyttää sitä webosan tavoin sivulla.

Mitäs tämä mahdollistaa?

  • Samaa sovellusta on mahdollista käyttää sekä välilehdellä Teamsissa että sivulla SharePointissa.
  • Olemassa olevaa SharePoint Framework osaamista voidaan nyt hyödyntää Teams-sovellusten kehittämisessä ja päivittämällä olemassa olevat sovellukset, saadaan ne Teams-yhteensopiviksi.
  • Webosan tuomisen ilman erillistä SharePoint-sivua välilehteen

Ehdin vihdoin kokeilemaan, miten tällaisen ratkaisun voi rakentaa ja mitä se vaatii. Kokeilutoiminnallisuudeksi valikoitui yksinkertainen,  kiireellisiä tiedotteita näyttävä sovellus.

Demo

Demosovellus on yksinkertainen webosa, joka hakee tiedotteita erikseen määritetystä sivustosta. Tiedote luodaan normaalisti uutisena ja sille asetetaan Kiireellisyys-metatieto. Tiedotteet haetaan ja luokitellaan metatiedon perusteella ja näytetään käyttäjälle.

sharepoint.png

teams.png

SharePointiin webosan tuonti on yksinkertaista: lisätään webosa sovelluskatalogiin ja valitaan, että se on käytettävissä kaikissa sivustokokoelmissa. Tämän jälkeen päästäänkin lisäämään webosa sivulle.

Teams vaatii “hieman” säätämistä, joka on ihan ymmärrettävää, kun ollaan vielä Developer Preview -tilassa.

  • Teams-sovellusten sideloading -ominaisuus tulee olla Office 365 -tenantissa aktivoituna. Tämä tarkoittaa sitä, että kuka tahansa voi ladata sovelluksia osaksi Teamsia.
  • Sovellus pitää paketoida Teams-sovellukseksi, joka onnistuu todella helposti vain pakkaamalla sovelluksen /Teams-kansion sisältö zip-tiedoksi.
  • Sitten vain lisätään sovellus Teamsiin (sideloading). Sovelluksen pääsee lisäämään tiimin hallinnan kautta, Sovellukset-välilehden (Apps) oikeassa alakulmassa olevan linkin kautta.
  • …ja lisätään välilehdeksi.

Lopuksi

Vaikka Teams-välilehtitoiminnallisuus on vielä Preview-tilassa, kannattaa sen mahdollisuudet ottaa huomioon. Varsinkin sellaisissa sovelluskohteissa, joissa tietoa tuodaan kentällä työskenteleville käyttäjille. Heille työn käyttöliittymä voi näin olla vaikkapa Teams, ja yhdellä räätälöinnillä voidaan ratkaista sekä kenttä- että toimistotyöntekijöiden tarpeita.

Miksi siis räätälöidä kahdesti, kun yhdelläkin homma saadaan hoidettua?