Se on taas syksy ja Microsoft Ignite -viikko. Paljon asiaa, osittain uuttakin, julkistuksia, demoja ja ennen kaikkea iso määrä teknistä sisältöä. Mukana keynote-teemojen mukaan Azure, Dynamics 365 ja uusi Power Platform ja Microsoft 365. Yksittäisiä sessioita yli 1300.

Mukana on vahvasti myös SharePoint, jonka modernit sivustot kehittyvät edelleen hurjaa vauhtia. Ignitessa julkaistiin nippu uudistuksia, ja kevään SharePoint-konferenssissa julkaistut ominaisuudet alkavat olla lähiaikoina käytettävissä. Tiekartta näyttää taas oikein mainiolta.

Mitä uutta moderneissa viestintäsivustoissa ja hubeissa?

Sivupohjat” mahdollistavat sivun tallentamisen mallisivuksi. Mallisivu on tarjolla uutta sivua luotaessa ja se tuo sivulla olevat elementit uuteen, luotavaan sivuun. Tämän avulla sivujen ulkoasua on helppoa yhtenäistää ja tuoda riittävä määrä malleja helposti sisällöntuottajille. Mallin luonti on myös todella helppoa, kuten modernin sivun muokkaaminen muutenkin on.

Uutislinkki. Uutislinkillä voidaan tuoda linkki toiseen SharePointissa sijaitsevaan sivuun tai esimerkiksi organisaation julkisilla sivuilla olevaan uutiseen näkyville SharePointin uutisvirtaan. Linkitetystä uutisesta haetaan jo suoraan uutisen otsikko, kuvaus ja mahdollinen kuva tarjolle ja näitä haettuja tietoja voi tarpeen mukaan muokata. Uutislinkki istuu intran uutislistaukseen kuten intran uutiset, mutta avautuu kokonaisena lukijalle alkuperäiseen sijaintiin.

uutislinkki
Uutislinkki ulkoiselle sivustolle.

Personoidut webosat. Näiden avulla käyttäjälle voidaan näyttää personoituja näkymiä viimeisimmistä dokumenteista, viimeisimmistä sivustoista ja kohdennetuista uutisista uutisista. Käyttäjälle voidaan näiden avulla tuoda personoituja näkymiä vaikkapa välilehdeksi oman tiimin Teams-kanavalle.

Sisällön kohdentaminen uutis- ja sisältönostoissa, joka mahdollistaa uutisten, sivujen ja webosien kohdentamisen käyttäjille Office 365 -ryhmäjäsenyyksien avulla. Kohdentamisen avulla voidaan tuoda vaikkapa yksikköä koskettavat yhteen paikkaan ja kun dynaamiset Office 365 -ryhmät valjastetaan käyttöön saadaan informaatio aina tarjolle oikealle kohderyhmälle lähes automaattisesti.

Organisaation keskitetty kuvakirjasto. Jatkossa organisaatio voi määrittää mistä käyttäjälle tarjotaan organisaation tuottamia kuvia. Esimerkiksi sisällöntuottaja voi hakea jatkossa kuvan organisaation kuvakirjastosta osaksi sisältöä. Kirjasto tulee näppärästi tarjolle, kun lisää kuvaa sisältöön.

centralassets.png
Organisaation kuvakirjasto

 

Megamenu tulee mukaan vakiotoiminnallisuutena sekä hubien että sivustojen navigaatioon perinteisen navigaation vaihtoehdoksi.

Lisäksi tulossa on joukko uusia toiminnallisuuksia visuaalisen ulkoasun toteuttamiseen, kuten sivun otsikon muotoilut, sivun osioiden taustavärit, sivuston otsikkoalueen muotoilut ja footer. Näillä sivun saa modernillakin puolella mukavan näköiseksi ilman koodipuukotuksia.

Varsinkin näiden uusien ominaisuuksien ansiosta SharePointin modernit sivustot ovat jo riittävän hyviä organisaation staattisempien sisältöjen ja uutistarpeiden ratkaisemiseen eli se perinteinen viestinnällinen intranet-osuus voidaan toteuttaa out-of-the-box -toiminnallisuuksilla ja keskittyä ratkaisemaan organisaation työn ja bisneksen kehittämiseen keskittyviä tarpeita.

SharePoint ❤ Teams

SharePoint ja Teams jatkavat integroitumista. Yksi odotetuimmista ominaisuuksista on Tiedostot-välilehden muuttuminen SharePoint-kirjastonäkymäksi. Jatkossa Teamsin Tiedostot-välilehdellä toimivat SharePointin tiedostokirjastoista tutut toiminnallisuudet, kuten metatiedot, näkymät ja valikot. Jatkossa OneDrive-synkroronointi onnistuu suoraan Teams-välilehdestä. Kun tiedostokirjaston asetukset on laitettu kohdalleen, ei loppukäyttäjällä ole juuri enää tarvetta käyttää tiedostoja SharePointin kautta.

SharePointissa dokumenttikirjastonäkymä näyttää liittyykö kansioon Teams-kanava ja jatkossa Teamsin voi aktivoida suoraan työtilassa olevasta linkistä, mutta näitä harvemmin loppukäyttäjät enää tarvitsevat. Teamsin aktivointi suoraan työtilasta mahdollistaa perinteisen työtilan muuttamisen Teamsiksi käyttämällä vain käyttöliittymässä olevia työkaluja, ensin perinteinen työtilan liitetään Office 365 -ryhmään ja tämän jälkeen aktivoidaan Teams sivustolla olevasta linkistä.

Miten käy ryhmätyölle SharePointissa? No, Microsoft Teams sai todella paljon huomiota Ignitessä jo ensimmäisenä päivänä ja ainakin minä sain lisää vahvistusta siihen, että SharePoint jää taustalla pyöriväksi työjuhdaksi ja Teams tulee loppukäyttäjän käyttöliittymäksi tiimityössä ja yhdeksi kanavaksi kuluttaa myös ns. perinteisen intranetin sisältöjä.

Nyt on viimeistään se aika jolloin voi lopettaa puhumisen perinteisistä SharePoint-sivustoista, laajoista työtilamalleista ja työtilojen brändäyksestä.

Moderni on myös on-premisessä

Microsoft SharePoint Server 2019 tullaan julkaisemaan virallisesti jo lokakuussa. Sieltä löytyvät myös modernit tiimisivustot ja viestintäsivustot. Ominaisuudet ovat hieman rajallisemmat kuin SharePoint Onlinessä, mutta modernit webosat ja laajennukset ovat mukana. Jos siis harkitset tai olet jo hybridi-SharePoint -ympäristössä, on järkevää hyödyntää modernia käyttökokemusta sekä on-premisessä että pilvessä.

Roadmap

Kokosin tähän tässä artikkelissa mainitut toiminnallisuudet ja niiden julkaisuaikataulut. Päivitän tätä osuutta blogissa, kun uutta tietoa on saatavilla.

 • Uutislinkki – julkaistu
 • Teamsin aktivointi SharePoint-sivustolta – julkaistu
 • Sivun otsikkoalueen muotoilut – julkaistu
 • Sivupohjat – 2018 aikana
 • Personoidut web-osat – 2018 aikana
 • Kohdentaminen uutis- ja sisältönostoissa – 2018 aikana
 • Sivun osioiden taustavärit – 2018 aikana
 • Sivuston otsikkoalueen muotoilut – 2018 aikana
 • SharePoint tiedostokirjastonäkymä Teams-kanavalle – 2018 aikana
 • Megamenu – 2018 aikana
 • Footer – 2018 aikana
 • Organisaation keskitetty kuvakirjasto – 2019 ensimmäisellä vuosipuoliskolla

Päivitetty 23.11.2018.

 

Onko sinulla vielä takataskussa jokin painava syy miksi, tiimityötä tai intranet-toiminnallisuuksia pitäisi ratkaista perinteisillä SharePoint-sivustoilla pilvessä?